„A szent józanok Filokáliájából” IV. – Remete Ézsaiás (370)

(Folytatás)

(Látogatóink az “Olvasókönyvtár” menüpontban is megtalálják sorozatunkat, a korábbi fejezetekkel együtt.)

Fejezetek az elme megőrzéséről és más beszédek,  mondások II.”

Mindennapi és hasznos tanácsok a keresztény közösségi élettel kapcsolatban

A beszédről és a beszéd fogadásáról

Semmiről se vitatkozzatok egymással, senkit meg ne szóljatok, senkit meg ne ítéljetek, senkit meg ne alázzatok, se szóval, se a szívetekben, és senki ellen se zúgolódjatok. Hazugság ki ne jöjjön a szátokon, és ne kívánjatok semmi olyat mondani, vagy hallani, ami nem hasznos számotokra.

Ha valaki durván szól hozzád, ne támadj rá, inkább hajtsd meg magad előtte, nehogy iránta harag szülessen benned. Gondolj arra, hogy amit mondott, ostobaságában mondta.

Ha valaki ok nélkül leszid, ugyancsak hajtsd meg magad előtte, akkor is, ha az a bizonyos dolog nem helytálló, és mondd: „Bocsáss meg, máskor igyekszem ezt elkerülni…”

Ha valaki hibáztat téged valamiben, amit vagy megtettél, vagy nem, amennyiben hallgatsz, Jézus követve cselekedtél. Ha viszont így válaszolsz: „Mit csináltam én?”, akkor nem Jézus szerint cselekedtél. Ha pedig minden szónak ellene mondasz, Jézus ellenére cselekedtél.

Ha meghallod, hogy valaki rosszat mondott rólad, és találkozol vele, vagy eljön hozzád, amennyire tőled telik, fogadd örömmel és jóakarattal, semmit se szólj neki azzal kapcsolatban, amit hallottál, és ne ródd fel neki: „Miért mondtad ezt rólam?”, mivel meg van írva a Példabeszédekben: „Aki a rosszat számon tartja, törvényszegő”.

Ha felebarátod bűnéről hallasz, senkinek se mondd tovább, mert ez méreg a lelkednek.

Ha valaki folyamatosan megszólja, vagy szidja a barátját előtted, ne szégyelld leállítani, és ne higgy neki. Inkább mond szelíden: „Bocsáss meg, testvérem, magam is esendő ember vagyok, és amiről beszélsz, engem is érint, nem tudom elviselni.”

Ha haszontalan, káros beszédeket hallgatsz, menj el onnan, vagy ne figyelj oda, vagy ha egyik sem lehetséges, állítsd meg az illetőt, aki beszél. Ne felejtsd el, nem vagy nagyobb az elsőnek alkotott embernél, akinek szintén kárára vált a hamis beszéd hallgatása.

Tárd fel bátran rejtett gondolataidat a tapasztalt öreg előtt, de csak annak, akiről tudod, hogy megbízható és megtartja titkodat. Ámde előtte imádkozz Istenhez az öregért:

„Istenem, könyörülj rajtam, és sugalld atyámnak azt, amit felőlem dönteni kívánsz…” Ezután, bármit mond, hittel tedd meg.

Vendégfogadásról, vendégségről

Ha távoli vendég érkezik hozzád, fogadd örömmel, illendő módon és Isten félelmével köszöntsd. Ne faggasd semmiről, ami számodra nem lehet hasznos, ám kérd meg, hogy imádkozzon veled. Amikor leül, lepihen, kérdezd meg, hogy érzi magát, és legyen ennyi elég a faggatózásból. Azután kínáld meg valamilyen könyvvel, hogy

foglalja el magát. Ha nagyon fáradt, készíts neki pihenőhelyet, mosd meg a lábait.

Ha beszédbe elegyedik veled és illetlen szavakat használ, kérdd meg szeretettel. „Bocsáss meg, gyönge vagyok, nem tudom ezt elviselni.” Ha gyöngélkedik és szennyes a ruhája, mosd ki azokat. Ha egyszerűbb ember, és a ruhája szakadt, varrd meg. Ha viszont olyan, aki egyik helyről haszontalanul a másikra jár, nálad viszont hívő testvérek vannak, ne vidd be közéjük. Ha viszont olyan testvér, aki Isten nevében és Isten ügyében van útban, és úgy tért be hozzád megpihenni, ne fordulj el tőle, és engedd be a nálad lévő testvérekhez is. Ha szegény, ne engedd el üres kézzel, adj neki az áldásból, amiben részesültél, hiszen tudnod kell, amivel rendelkezel, nem a tiéd, Isten adománya.

Ne tarts fenn barátságot olyan emberrel, akivel félsz egy társaságban mutatkozni.

Ha be akarsz valakihez térni, ne várd előre, hogy majd nagy örömmel fogadnak, ám ha így fogadnak, adj hálát Istennek.

Ha betérsz valakihez, és ő magadra hagy a házában, ne jártasd körbe a szemed, hogy szemügyre vedd, mi mindene van, ne nyitogass ki semmit, se edényt, se szekrényt, se könyveket. Inkább mondd neki, amikor kimegy: „Hadd csináljak valami hasznosat a házadban, amíg visszajössz.”

Ne dicsérd meg előtte azt, amit nem láttál, amit pedig hallottál, arról se beszélj úgy, mintha láttad volna…

Amikor asztalnál ülsz, csak azután nyúlj, ami előtted van, ami mások előtt, azután ne…

Ha valamit főz és az nem túl jó, ne oktasd ki, hogy rosszul készítette el az ételt.

Ha valami nem böjtöset, vagy olyat tesznek eléd, amit nem szeretsz, ne mondd, elnézést, én ebből nem eszem. Az Úr Jézus ugyanis azt mondta: „Cselekedj titokban és mennyei Atyád megfizet neked nyilván.”

Ha valamire szükséged van, és szeretnéd megkapni, ne zúgolódj magadban testvéred ellen, miért nem vette észre, miért nem találta ki magától, hogy neked szükséged van rá, és miért nem adta oda magától. Inkább mondd neki bátran, egyszerű szívvel: „Légy szeretettel irántam, add nekem ezt oda, szükségem van rá.” Ez a szívbéli tisztaság és egyenesség jele…!

Ha valamilyen szentírási részről kezdtek beszélgetni, és te máris tudod a választ, engedd át testvérednek, hogy békesség és öröm legyen a szívében.

A Szentírás kíváncsiskodó kutatása ― miért mondja az Írás ezt és ezt ― csak vitát szül. Káros, sőt csapda az ember számára, ha enged ennek, mielőtt megtanult volna ügyelni magára, uralkodni magán, vagy megszabadulni a szenvedélyeitől.

Ne értelmezd a Szentírás szavait saját felfogásod alapján, és ne ragaszkodj saját értelmezésedhez, mert ezzel elárulod, hogy nem ismered Isten dicsőségét és gazdagságát. Inkább mondd: „Ember vagyok, nem tudom…” Ezzel adod meg Istennek a dicsőséget.

Ha valahol, valamelyik közösségben le akarsz telepedni, menj el előtte próbaidőre, hogy megismerd az ottani szokásokat és életet, és megtudd, nincs-e ott valami olyan dolog, ami számodra megütközést okozna. Ha valami olyasmit látsz, ami lelked számára káros, ne leplezd le őket, hanem ha nem akarsz ott maradni, menj másik helyre.

Ha szobádat vagy házadat egy időre átadod valakinek, ne viselkedj vele szemben úgy, mintha beosztottad lenne.

Az eretnekekről

Őrizkedj attól, hogy a hit védelmében eretnekekkel beszédbe elegyedj, nehogy a méreg neked magadnak is ártson.

Ha gyanús könyvet találsz, amiről feltételezed, hogy eretnek tanítást tartalmaz, ne kívánd elolvasni. Inkább azzal foglalkozz, amivel kapcsolatban világos tanítást kaptál, ahhoz semmi hozzá ne tégy, belőle semmit el ne vegyél.

Ha a testvéredet a tudatlansága miatt eretnekek térítették el az igaz hittől, majd megtér, ne vesd meg őt.

A közös akaratról

Amikor szeretnéd, hogy valami megtörténjen, ámde az, akivel együtt élsz, nem akarja, mondj le miatta vágyadról.

Közös munka vagy valamilyen közös  szolgálat

Ha együtt laktok, és valaki át akarja építeni a saját lakrészét, vagy be akarja rendezni, vagy bármi mást akar, hagyd, hadd csinálja úgy, ahogyan kívánja. Ám ha megkér, tanítsd meg, mivel nem ért hozzá, és te, vagy valaki közöttetek ért a dologhoz, segíts neki, ne utasítsd vissza álszerénységből.

Ha úgy végez el valamilyen munkát, amiről látod, hogy nem jó, ne mondd neki, hogy elrontotta a dolgot. Ám ha megkér, hogy segíts neki, ne utasítsd vissza.

Ha gyöngébb testvérrel dolgozol együtt, ne kívánj versengeni vele és megmutatni, hogy te többet tudsz nála elvégezni.

Ha együtt énekeltek, és valaki téved, kihagy egy szót, ne hozzátok zavarba, inkább maradjon ki az a szó. Ám ha előre mondja, hogy figyelmeztessétek erre, ne tagadjátok meg tőle a segítséget.

Közös utazás, zarándoklat

Amikor úton vagytok, ügyeljetek rá, van-e valaki gyöngébb közületek, és engedjétek magatok elé, hogy amikor kívánja, hadd pihenjen meg és hadd egyen.

Ha úton vagy testvéreddel és betérsz egy barátodhoz, hogy valamilyen fontos ügyben pár szót válts vele, ő pedig hellyel, majd étellel kínál, semmit se nyelj le addig, amíg a veled lévő testvért be nem hívtad, hogy ő is veled együtt felüdüljön…

(Folytatjuk)

 

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra