“Szőlőnk, amelyet nem mi ültettünk” – Pünkösd utáni 13. vasárnap – szegedi Szent György Nagyvértanú templom – 2023. szeptember 3.

2023. szeptember 3. Pünkösd utáni 13. vasárnap. (Tanévnyitó könyörgés.)

Szent Anthimosz nikomédiai püspök vértanú.

Szentéletű Theoktisztosz, Nagy Szent Euthümiosz szerzetestársa.

Szent Baszilissza vértanúnő (303-305).

Szent Főbe diakonissza, Szent Pál apostol tanítványa (Róm 16,1-2).

Szent Polídorosz újvértanú (1794).

1Kor 16,13-24; Mt 21,33-44. Tanévnyitóra: Jak 3,13-18; Lk 2,41-52. Negyedik hang.

+

Apostoli olvasmány (1Kor 16,13-24)
Testvéreim!
Vigyázzatok, legyetek állhatatosak a hitben, cselekedjetek férfiasan és legyetek erősek. Minden, amit tesztek, szeretetben történjék. Kérlek titeket, testvérek: ismeritek Sztefanász házanépét, hogy ők Achájának zsengéi, és hogy magukat a szentek szolgálatára szentelték; ti is engedelmeskedjetek az ilyeneknek, és mindenkinek, aki velük együtt munkálkodik és fárad. Örülök Sztefanász, Fortunátusz és Achaikusz ittlétének, mert távollétetekben ők pótoltak titeket, hiszen felüdítették mind az én lelkemet, mind a tieteket. Tartsátok tehát az ilyeneket tiszteletben.
Köszöntenek titeket Ázsia egyházai. Sokszor köszöntenek benneteket az Úrban Akvila és Priszcilla a házukban lévő közösséggel együtt. Köszöntenek titeket a testvérek mindnyájan. Köszöntsétek egymást szent csókkal.
Én, Pál, sajátkezűleg írom a köszöntést. Aki nem szereti az Urat, legyen kivetett! Marana tha!
Az Úr Jézus kegyelme legyen veletek! Szeretetem mindnyájatokkal Krisztus Jézusban.
Evangéliumi olvasmány (Mt 21,33-44)

(Példabeszéd a gonosz szőlőművesekről)

Hallgassatok meg egy másik példabeszédet. Volt egy gazda: szőlőt ültetett, kerítést készített köréje, prést ásott benne és tornyot épített. Aztán kiadta azt bérlőknek, és idegen földre utazott. Amikor elközelgett a szüret ideje, elküldte szolgáit a bérlőkhöz, hogy szedjék be a termését. A bérlők azonban megragadták a szolgáit; az egyiket megverték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték. Ekkor ismét küldött más szolgákat, az előzőknél többet, de azok éppúgy tettek velük is. Végül elküldte hozzájuk a fiát, mondván: ‘A fiamat majd tiszteletben tartják.’ De a bérlők, mihelyt meglátták a fiút, azt mondták egymás között: ‘Itt az örökös, gyertek, öljük meg, és szerezzük meg az örökségét.’ Megragadták őt, kidobták a szőlőn kívülre és megölték. Amikor tehát eljön a szőlő ura, mit fog tenni ezekkel a bérlőkkel?« Azt felelték neki: »A gonoszokat kegyetlenül el fogja pusztítani, a szőlőt pedig más bérlőknek adja, akik megadják neki a termést a maga idejében.« Jézus ekkor azt mondta nekik: »Sohasem olvastátok az Írásokban:
‘A kő, amelyet az építők elvetettek,
szegletkővé lett;
az Úr tette azzá,
és ez csodálatos a mi szemünkben’?
„Szőlőnk, amelyet nem mi ültettünk”

Az evangéliumi példabeszédben lelki szemeink előtt megjelenő szőlő maga az Egyház.

A püspöki szent liturgián hangzik el ez a fohász: „Urunk, Urunk, tekints le a mennyből és lásd, és látogasd meg ezt a szőlőt, és erősítsd meg, amelyet a Te jobb kezed ültetett!”

A szőlő, az Egyház, amelyben élünk nem a miénk, Istené, ő ültetette, ő épített benne mindent, ő vette körül sövénnyel, mi az ő kiválasztott bérlői vagyunk!

A mai példabeszédnek van már egy ószövetségi előképe. Izajás próféta Istenről, az ószövetségi nép iránti szeretetéről és a benne való csalódásáról énekel:

Hadd énekeljek kedvesemről, szerelmesem énekét szőlőjéről!
Szőlője volt kedvesemnek termékeny hegytetőn; körülásta, és a kövektől megtisztította, majd beültette nemes szőlővel; közepén tornyot épített, sajtót is vájt benne; és várta, hogy szőlőfürtöt teremjen, de vadszőlőt termett.

Most hát, Jeruzsálem lakói és Júda férfiai, tegyetek igazságot köztem és szőlőm között! Mit kellett volna még tennem szőlőmmel, amit nem tettem meg vele? Amikor azt vártam, hogy szőlőfürtöt teremjen, miért vadszőlőt termett?

Most pedig hadd adjam tudtotokra, mit teszek szőlőmmel! Eltávolítom sövényét, hadd pusztítsák el; lerombolom kerítését, hadd tapossák össze. (Iz 5,1-7)

Az Úr Jézus tovább viszi ezt az ószövetségi képet, és a hamis bérlőkről szól: hamis próféták és hamis királyok, Roboám, Jeroboám, Ácháb és a többiek támadtak az igazakra, Jeremiásra, Izajásra, Nábótra, Illésre és másokra, és szedtek áldozatokat. A hamis bérlők sok kárt okoztak Isten szent szőlőjében!

Isten feladatot bízott egykor kiválasztott ószövetségi népére, Izráelre, majd pedig „ezekben a végső napokban” (Zsid 1,1) ránk, Isten új Izráelére. Idősre, fiatalra egyaránt, hogy buzgón, odaadóan munkálkodjunk az általa ültetett szőlőben. Ápoljuk, gondozzuk, a gaztól megtisztítsuk, kerítését védelmezzük, se vad, se tolvaj ne tehessen benne kárt, hogy igaz gyümölcsöt, nemes szőlőt teremjen, ne pedig vadszőlőt. Termése pedig gazdagodjon, sokasodjon.

A szőlő a mi Istenünké, a neki járó termés is az övé, és a neki járó termést a sajátjából kéri, nem a miénkből. Mit akarunk ezzel mondani? Ne értsük félre! Templomba járunk, szentségekhez járulunk, becsületes, keresztény életet igyekszünk élni. Ez szép és dicséretes dolog. Ám az Úr azt a további feladatot bízta ránk, hogy saját igaz voltunk munkálása mellett mások igaz voltát is munkáljuk és segítsük: Isten igéjét, tanítását hirdessük, adjuk tovább másoknak is, tegyünk róla tanúságot „alkalmas és alkalmatlan időben” (2Tim 4,2). Ne hallgassunk, amikor nem kell hallgatni, és ne szégyelljük azt, amit nem kell szégyellni. A bűnt és a hazugságot kell szégyellnünk, nem pedig a krisztusi erényt és igazságot. Tegyünk tanúságot róla, amikor itt van az ideje, szóval, tegyünk tanúságot róla, amikor itt van az ideje, Krisztus Urunkat követő élet szép példájával, jó cselekedetekkel. Erősítsük meg és védjük meg a szőlőt körülvevő sövényt, kerítést: azaz, egyrészt őrizzük az igaz krisztusi tanítást, másrészt csak azokat fogadjuk be új bérlőnek, munkásoknak, akik szeretik az Úr Jézust, és az ő követését minden más elé akarják helyezni életükben.

I. T.

2023. szeptember 3.

Tropárionok
Feltámadási tropárion, 4. hang
A feltámadás örvendetes hírét megtudván az angyaltól az Urat követő asszonyok, és elvetvén az ősatyai ítéletet, boldogan mondották az apostoloknak: Legyőzetett a halál, feltámadt Krisztus Isten, ajándékozva a világnak a nagy irgalmat!
Szent György tropárionja, 4. hang
Mint a foglyoknak szabadítója, és szegényeknek oltalmazója, betegeknek orvosa, királyoknak pártfogója, győzedelmes György nagyvértanú, járj közre Krisztus Istennél, hogy üdvözítse a mi lelkünket!
 
Szűz Mária Születésére, kondákion, 4. hang
Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.
Joakim és Anna a gyermektelenség szégyenétől, Ádám és Éva pedig a halál pusztításától szabadultak meg a Te szent születéseddel, ó, Tisztaságos. Ezt ünnepli a Te néped is, megmenekülvén vétkeinek büntetésétől, így kiáltva Hozzád: a meddő asszony Istennek Szülőjét hozza a világra, és a mi életünk Táplálóját!

 

 

Vértanúk magasztalása (Szent Anthimosz, Baszilissza és Polídorosz vértanúk), tropárion 4. hang

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra