2023. április 23. Tamás Vasárnapja – Szent György ünnepe – Szeged

2023. április 23.

Húsvét utáni második vasárnap. Tamás vasárnapja. Szent György Nagyvértanú, az oltár ünnepe.

 ApCsel 5,12-20; Jn 20,19-31; a nagyvértanúnak: ApCsel 12,1-11; Jn 15,17-16,2.

+

Szent György nagyvértanú imája,
melyre szenvedése előtt kis haladékot kért, hogy elmondhassa
Uram és Istenem, Te vagy, akihez születésemtől fogva tartozom, és akibe minden reményemet vetettem; Te vagy, aki bátorságot adtál és felkészítettél e küzdelemre; Te, aki édes reményem vagy, ígéret, akiben nem csalatkozom, a szent lelkek állhatatos szerelme; Te, aki figyelmesen vizsgálod szívünk szándékait, és teljesíted kívánságainkat, mielőtt kérésünkkel Hozzád fordulnánk; kérlek, segíts, hogy e küzdelem, melyet neved megvallásáért vállaltam, sikeres véget érjen, és fogadd magadhoz lelkemet; és ha sértetlenül megóvod a gonosz lelkektől, számláld azok közé, akik kezdettől fogva örvendeznek Benned. Bocsásd meg, Uralkodóm, e népnek mindazt, amit ellenem tudatlanságból  elkövetett, és méltasd őket arra, hogy valóban megismerjenek Téged,
mert áldott vagy mindörökkön örökké. Ámin.

+

Tropárion, 5. hang
Krisztus feltámadt halottaiból, halállal eltiporván a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozván.
Apostoli olvasmány
Felolvasás Apostolok Cselekedeteiből (5,12-20)
Az apostolok keze által pedig sok jel és csoda történt a nép között. Mindnyájan egy szívvel voltak együtt Salamon csarnokában. Mások közül senki sem mert közéjük elegyedni, de a nép nagyra becsülte őket. Az Úrban hívő férfiak és nők sokasága egyre növekedett. A betegeket kivitték az utcákra, hordágyakra és ágyakra rakták őket, hogy amikor Péter arra megy, legalább az árnyéka érje valamelyiküket, s megszabaduljanak betegségeiktől. Sőt, Jeruzsálem szomszédos városainak néptömege is odaáradt, hozták a betegeket és a tisztátalan lelkektől megszállottakat, s ezek mind meggyógyultak.
Felállt ekkor a főpap, és mindnyájan, akik vele tartottak – vagyis a szaddúceusok pártja –, elteltek irigységgel. Elfogták az apostolokat, és a nyilvános börtönbe vetették őket. Az Úr angyala azonban éjjel kinyitotta a börtön ajtaját, kivezette őket, és azt mondta: »Menjetek, álljatok ki és hirdessétek a templomban a népnek a tanítást erről az életről.«
Evangéliumi olvasmány (Jn 20,19-31)
Felolvasás János Szent Evangéliumából 

(Jézus megjelenik a tanítványoknak)

Mikor azon a napon, a hét első napján este lett, és a helyiség ajtaja, ahol a tanítványok összegyűltek, be volt zárva a zsidóktól való félelem miatt, eljött Jézus, megállt középen, és azt mondta nekik: »Békesség nektek!« Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. A tanítványok megörültek, amikor meglátták az Urat.  Aztán újra szólt hozzájuk: »Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.«  S miután ezt mondta, rájuk lehelt, és így szólt hozzájuk: »Vegyétek a Szentlelket!  Akiknek megbocsátjátok bűneiket, bocsánatot nyernek; akiknek pedig megtartjátok, azok bűnei megmaradnak.«

(Jézus és Tamás)

Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívnak, nem volt velük, amikor eljött Jézus.  A többi tanítvány elmondta neki: »Láttuk az Urat!« Ő azonban így szólt: »Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, és ujjamat a szegek helyére nem teszem, és kezemet az oldalába nem helyezem, én nem hiszem!«
Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványai, és Tamás is velük volt. Jézus eljött – bár az ajtó zárva volt –, megállt középen, és így szólt: »Békesség nektek!« Azután azt mondta Tamásnak: »Tedd ide ujjadat és nézd a kezeimet; nyújtsd ki kezedet és tedd az oldalamba, és ne légy hitetlen, hanem hívő!« Tamás azt felelte: »Én Uram és én Istenem!« Jézus erre azt mondta neki: »Mivel láttál engem, hittél. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek.«
Jézus még sok egyéb csodajelet is művelt tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. 31Ezeket pedig azért írták le, hogy higgyétek, hogy Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hit által az ő nevében életetek legyen.
“A mi békességünk”

Kedves Testvéreim!

Krisztus Feltámadt!

A Feltámadt Úr így köszönti egybegyűlt tanítványait: „Békesség nektek!”

A mi békességünk az, hogy Urunk visszajött a halálból az életbe, a halál rajta többé nem fog, a tanítványok ismét láthatják! Előre meg is mondta:

Békét hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék szívetek és ne féljen. Hallottátok, hogy azt mondtam nektek: Elmegyek, és visszajövök hozzátok.

Urunk a békesség szolgálatára küld bennünket: ezzel a békességgel készüljünk reggel a munkahelyünkre, menjünk az iskolába tanulni, vagy a tanító, a tanár tanítani, hogy békességben és szeretetben legyünk felebarátainkkal, végezzük minden dolgunkat harag, indulat, vita, irigység, ítélkezés nélkül!

A tanítványok megörültek, amikor meglátták az Urat.

Ezt az örömöt is, amely nem mérhető semmilyen más örömhöz, előre megjövendölte:

Még egy kis idő, és már nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem.…Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul.

Az öröm szolgálatára küld el bennünket: végezzük hát minden munkánkat ezzel az örömmel, hálaadással, imádkozzunk örömmel, tegyünk minden jót örömmel, készséggel, szívesen, engedelmesen!

Ne légy hitetlen, hanem hívő – mondja az Úr Tamásnak. Legyünk hívők, hűségesek, megbízhatók a munkánkban, a tanulásunkban, jó cselekedeteinkben, és kitartók jó sorban és nem jó sorban. Higgyünk a Feltámadott Úrban és szeressük őt, mert ez a két dolog teszi a keresztény embert kereszténnyé. Az asszonyok nem tudtak elszakadni az Úr Jézus szeretetétől. Számoltak ellenkezéssel, veszéllyel , mégis elindultak a sírhoz, hogy a kenetekkel megadják neki a végtisztességet. És, bár nem látták a Feltámadottat, hittek az angyal szavának: 

Miért keresitek az élőt a holtak között? Nincs itt, hanem feltámadt. 

Végül, a mi Urunk bátor szolgálatra küld bennünket! Mivel kezdődik a kihallgatás a főtanács előtt?

Parancsban hagytuk meg nektek, hogy ne tanítsatok az ő nevében, s lám, ti betöltöttétek Jeruzsálemet tanításotokkal, és ránk akarjátok hárítani annak az embernek a vérét. Péter és az apostolok azt felelték: Inkább kell engedelmeskednünk Istennek, mint az embereknek.

Ez ma is érvényes. Bátran kell tanúságot tennünk Feltámadott Megváltónkról, hiszen mások, nem keresztények is bátran megvallják azt a hitet, amelyet követnek. Hit és bátorság kell ahhoz, hogy elsősorban Isten tetszését keressük minden kimondott szavunkkal, gondolatunkkal, cselekedetünkkel.

I. T.

Tropárion, bizánci 7. hang
Bár a sírboltodat lepecsételték, mint az élet keltél fel a sírból, Krisztus Isten; és a bezárt ajtókon át megjelentél tanítványaidnak, mindenek Feltámadása, megújítva általuk az igaz lelket bennünk a Te nagy irgalmad szerint.
Szent György Nagyvértanú tropárionja
„Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek”, most és mindenkor és mindörökkön örökké”
Kondákion, 8. hang
Szorgos jobbjával tapintotta meg Tamás a Te életet adó oldaladat, Krisztus Isten; s amint a bezárt ajtókon át beléptél, a többi apostollal együtt így kiáltott Hozzád: Uram vagy és Istenem!
Kórus ének. “Valóban méltó…” helyett a húsvéti irmoszt énekeljük (magyar és egyházi szláv):
Tündökölj, tündökölj, új Jeruzsálem, mert az Úr dicsősége felvirradt fölötted! Vigadj most és örvendezz, Sion, Te pedig, Istennek tiszta Szülője, gyönyörködj Szülötted feltámadásában!
Magasztalás Tamás vasárnapján
Magasztalunk Téged, életetadó Krisztus, aki miérettünk alászállottál az alvilágba, és magaddal mindeneket feltámasztottál!
Tropárion, 5. hang
Krisztus feltámadt halottaiból, halállal eltiporván a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozván. (Háromszor)

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra