“Igazság, irgalom, önvizsgálat” – 2023. augusztus 13. – Pünkösd utáni 10. vasárnap – szegedi Szent György Nagyvértanú templom

2023. augusztus 13. Pünkösd utáni 10. vasárnap.

Árpádházi Szent Xénia (Piroska) (†1134).

Szent Maximosz hitvalló ereklyéinek átvitele (VII. sz.).

Szentéletű Dórotheosz (VI. sz.). Szentéletű Doszitheosz, Dórotheosz tanítványa (VI. sz.).

Szentéletű Szeridosz, gázai apát (VI. sz.).

Szent Tyihon voronyezsi püspök, zadonszki csodavétő (†1783).

1Kor 4,9-16; Mt 17,14-23. Első hang.

+
Apostoli olvasmány (1Kor 4,9-16)
Testvéreim!
Úgy gondolom, hogy Isten minket apostolokat az utolsó helyre állított, mint halálra szántakat, mert látványossága lettünk a világnak, az angyaloknak is, s az embereknek is. Mi oktalanok vagyunk Krisztusért, ti pedig okosak Krisztusban; mi gyöngék, ti pedig erősek; ti megbecsültek, mi pedig megvetettek. Mind ez óráig éhezünk és szomjazunk, nincs ruhánk és verést szenvedünk, nincs otthonunk, és saját kezünkkel dolgozva fáradozunk. Ha átkoznak minket, mi áldást mondunk; ha üldözést szenvedünk, mi eltűrjük; ha gyaláznak minket, mi jó szóval felelünk; szinte salakja lettünk a világnak, mindennek a söpredékévé mind ez ideig.
Nem azért írom ezeket, hogy megszégyenítselek titeket, hanem azért, hogy mint kedves fiaimat intselek. Mert ha tízezer tanítótok is volna Krisztusban, atyátok nincs sok, hiszen Krisztus Jézusban az evangélium által én adtam nektek életet. Kérlek tehát titeket: kövessétek példámat!
Evangéliumi olvasmány (Mt 17,14-23f)

(A holdkóros fiú meggyógyítása)

Abban az időben,
amikor visszaértek a tömeghez, odajött hozzá egy ember, térdre esett előtte és azt mondta: »Uram! Könyörülj a fiamon, mert holdkóros és nagyon szenved. Sokszor tűzbe esik, máskor meg vízbe. Odavittem őt a tanítványaidhoz, de nem tudták meggyógyítani.« Jézus ezt felelte: »Ó, hitetlen és romlott nemzedék! Meddig legyek még veletek? Meddig tűrjelek még titeket? Hozzátok őt ide hozzám!« Jézus ráparancsolt, az ördög kiment belőle, és a gyermek meggyógyult abban az órában. Ekkor a tanítványok külön odamentek Jézushoz és megkérdezték: »Mi miért nem tudtuk kiűzni?« Azt felelte nekik: »A kishitűségetek miatt. Mert bizony, mondom nektek: ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, és azt mondjátok ennek a hegynek, „menj innen oda”, elmegy, és semmi sem lesz lehetetlen nektek. (Ezt a fajtát pedig nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel.«)

(Jézus másodszor szól haláláról és feltámadásáról)

Amikor Galileában összegyűltek, Jézus azt mondta nekik: »Az Emberfiát át fogják adni az emberek kezébe, megölik őt, de harmadnapon föl fog támadni.«
+
Igazság, irgalom, önvizsgálat

Miután az Úr Jézus lejött a Színeváltozás hegyéről, egy beteg fiú apja kétségbeesetten borul a lábaihoz, könyörög fia meggyógyításáért. Nagy fájdalmában észre sem veszi, másokat okol, hogy a fia nem gyógyult meg:

„Odavittem őt a tanítványaidhoz, de nem tudták meggyógyítani.”

Az Úr nagy fájdalommal felsóhajt:

„Ó, hitetlen és romlott nemzedék! Meddig legyek még veletek? Meddig tűrjelek még titeket?”

Mi történt? Hiszen az Úr ezt ígéri a tanítványainak:

„Bármit kértek hittel az imádságban, megkapjátok.” (Mt 21,22)

Az Úr szava tökéletes, az Úr szava örök szó. Szent atyáink azt tanítják, ha valamit nem kaptunk meg, saját magunkban kell keresnünk a kudarc okát.

Ennek a kétségbeesett apának így kellett volna Jézushoz fordulnia:

’Uram, hitetlen és gyarló ember vagyok, ez az igazság, ezért nem gyógyult meg a fiam.’

Márk evangéliuma szerint, Jézus intelme nyomán már észreveszi magát és megvallja:

„Uram, hiszek! Segíts hitetlenségemen!”

„Ó, hitetlen és romlott nemzedék!”  

Vajon ma milyen szavakat használna az Úr, ha megjelenne közöttünk? Hogyan járunk ma itt, hazánkban és a „kereszténynek” mondott Európában? Hitben és egyenes utakon?

„Hozzátok őt ide hozzám!”

Az Úr kemény ítéletet mond nemzedéke felett, az igazság szavával gyógyít, de utána az irgalom szavával fordul az apához:

„Hozzátok őt ide hozzám!”

Arra tanít bennünket, hogy az igazság csak irgalommal gyógyít, az irgalom pedig csak igazsággal.

„Mi miért nem tudtuk kiűzni?” ― kérdezik az apostolok.

Nem mást, nem az apát, nem is Istent vádolják a kudarcért, mint az a szenvedélybeteg lány, aki már sokszor kérte, de Isten nem szabadította meg betegségétől. Önmagukban keresik a kudarc okát. A gyógyulás feltétele nemcsak betegségünk, hanem hitbéli, lelki, erkölcsi gyarlóságunk alázatos beismerése. A teljes megalázkodás Isten és ember előtt. Jézus Urunk így felelt a tanítványoknak, akik kudarcuk okát keresték:

„A kishitűségetek miatt.”

Márk evangéliuma szerint hozzáteszi:

„Ez a fajta nem megy ki másként, csak imádság és böjt hatására.” (9,29)

A vakonszületett pedig, emlékezzünk vissza, így vall a farizeusok vizsgálóbizottsága előtt:

„Tudjuk, hogy Isten a bűnösöket nem hallgatja meg, de aki istenfélő, és megteszi az ő akaratát, azt meghallgatja.” (Jn 9,31)

Ha Isten nem tette meg azonnal azt, amit kértünk imádságunkban, így illene vallomást tennünk előtte:

’Uram, megvallom előtted hitem és életem gyarlóságát,

segíts, hogy erősen higgyek benned, segíts, hogy állhatatosan és türelemmel imádkozzam azért, amit kérek tőled, segíts az egyház böjtjeit

megtartanom, segíts, hogy istenfélő módon éljek, és mindenben, elsősorban a te akaratodat, a te parancsolataidat kövessem.’

 

I. T. 

2023. augusztus 13.

+
Feltámadási tropárion, 1. hang
Az Úr Színeváltozásának tropárionja, 7. hang
Árpádházi Szt. Xénia (Piroska) tropárionja
Könnyeidnek hullásával megművelted a terméketlen pusztaságot, és mélységes sóhajtásaiddal százszorosra gyümölcsöztetted fáradozásodat, fényforrássá lettél, amely csodáival beragyogja a földkerekséget.
Szent Xénia anyánk,  járj közre Krisztus Istennél, hogy üdvözítse a mi lelkünket!
Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké. Ámin.
Az Úr Színeváltozásának kondákionja, 7. hang
 

 

 

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra