„A Fények ünnepe, Vízkereszt” – 2024. Vízkereszt – szegedi Szent György Nagyvértanú templom

2024. január 6. Vízkereszt

(Tit 2, 11–14; Mt 3, 13–17)

+

Vízkereszt ünnepi himnusza (tropárionja):

Kedves jó Testvéreim!

A mai ünnep görög neve Epifánia vagy Teofánia, azaz Úrjelenés vagy Istenjelenés. Az evangéliumi eseményeknek két harmincesztendős férfi a főszereplője. Egyikük a Szent Próféta, Előhírnök és Keresztelő János, aki eddig rejtőzködött. Egészen kis korától kezdve pusztai életet élt, angyali életmódot folytatott, azt ette és itta, amit a természet adott, abba öltözködött, amit a természet kínált neki, lemondott minden földi dologról, és teljesen átadta magát az imádságnak és az aszkézisnek. Arra készült, hogy ő legyen az az „angyal”, az a „követ”, akiről a próféta jövendölt: „Íme, elküldöm követemet, hogy elkészítse előtted a te utadat.” (Mal 3, 1; Mt 11, 10) Ezt a prófétai jövendölést maga az Üdvözítő alkalmazza Jánosra és önmagára. János tehát e hosszú készületi időszak után lép a színre, tömegek követik, mert vonzza őket ez a csapzott, szigorú, különös ember, aki azonban azonos önmagával, hiteles és igazat szól. Minden rendű és rangú ember kimegy hozzá a Jordán folyó partjára, hogy hallgassa igehirdetését, meghajtsa fejét és megkeresztelkedjen a bűnbánat keresztségében. Ez az út előkészítése: a felfuvalkodott emberi szíveket alázatra inteni és megmutatni, bármennyire is büszkék vagyunk atyáink hagyományaira és érdemeire, valójában mind bűnösök vagyunk, akiknek szükségük van a megtérésre.

A másik férfi a mi Urunk, Jézus Krisztus, aki eddig szintén rejtőzködött, élte a családi életét, megtanulta az ácsmesterséget, nevelőatyja műhelyében dolgozott, úgy élt, mint mindenki más, miközben Ő volt Isten Fia, az Üdvözítő. Ő is készült erre a napra és a következő három esztendőre, amit a Krisztus nyilvános működésének szoktunk nevezni. Életének eddigi eseményei nagyrészt rejtve voltak az emberiség egésze előtt. Születésének történései csak a kiválasztottak számára voltak láthatók, édesanyja és nevelőapja, a napkeleti bölcsek, a pásztorok és a barlang jámbor jószágai előtt. Gyermekkorából egy eseményt ismerünk még, azt, amikor 12 esztendősen szülei tudta nélkül a templomban marad, és a tanítókat hallgatja és kérdezgeti (vö. Lk 2, 46), de ekkor sem lép nyilvánosan színre, csak néhányan hallják okos feleleteit. 

És mit látunk? Isten Fia megjelenik a tömegben, ahol voltak egyszerű emberek, de vámosok, bűnösök és katonák is, János pedig rámutat és ezt mondja: „Íme, az Isten báránya, íme, aki elveszi a világ bűneit!” (Jn 1, 29. 36) Hogy ezt a kijelentést akkor hányan értették meg, nem tudjuk. Bizonyos, hogy Keresztelő Jánosnak ez a rámutatása azt is jelenti: nézzétek Ő az, akit vártatok, Ő a Messiás, és nem én, hiszen azt olvassuk, hogy többen azon tanakodtak, vajon nem János-e a Messiás.

Jézus megjelenésekor János tiltakozik, vissza akarja tartani: „Nekem van szükségem arra, hogy megkeresztelkedjem általad, és te jössz hozzám?” (Mt 3, 14) János nem törődik eddig megszerzett tekintélyével, nem bánja, hogy mindenki hallja ezeket a szavakat, hiszen erre várt mostanáig, hogy félreállhasson, és átadhassa helyét annak, aki majd „Szentlélekkel és tűzzel fog keresztelni” (Mt 3, 11) Krisztus válasza: „Hagyd ezt most, mert így illik teljesítenünk minden igazságosságot.” (Mt 3, 15)

A karácsonyi kiválasztottakat felsoroltuk már. Most itt látjuk a vízkereszti kiválasztottakat, a Jordán partján bűnbánatot tartó és János tanítását hallgató tömeget. Az ő szívükben készítette elő János az utat, hogy jelen lehessenek ennél a nagy eseménynél, és amennyire szívük engedi, be is fogadják.

Krisztus Urunk bűntelen lévén, megkeresztelkedik János keze által ugyanúgy, mint a többi ember. Bűne nincs, bűnbánatra és megtérésre nincs szüksége, de ezzel a cselekedetével kifejezi azt, ami születésének is titka: egy akart lenni velünk, nem akart megkülönböztetést, velünk, egyszerű emberekkel vállalt közösséget.

És ekkor történik meg a Teofánia, az Istenjelenés, mert amint feljött a vízből, mindenki füle hallatára egy hang, az Atya hangja hallatszott az égből: „Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik” (Mt 3, 17), és mindenki láthatta, amint a „Lélek galamb képében igazolta a szózat eredetét” . Ebben a pillanatban válik nyilvánossá, ami eddig rejtve volt, hogy kicsoda Jézus Krisztus, hogy Ő az Isten egyszülött Fia, ahogy a Hiszekegyben mondjuk, „a Világosságtól való Világosság, igaz Istentől való igaz Isten”. Jusson eszünkbe, mit énekeltünk az Úr születésének ünnepén: „a csillagimádók a csillagtól megtanulták, hogy Tenéked hódoljanak, az Igazság Napjának, és megismerjenek Téged, a fentről való Napkeltét”, aki Te magad vagy a tudás Fénye. Ezért a vízkereszti himnuszban is így énekelünk: „Krisztus Istenünk, aki megjelentél, és megvilágosítottad a világot, dicsőség Néked”. Értsük jól: nem fényt hozott Magával, hanem Ő Maga a Fény, és nem világosságot hozott, hanem Ő Maga a Világosság. Hallgassuk csak Ézsaiást:

„A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát; akik a halál árnyékának országában laknak, azokra világosság ragyog. (…) Mert gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk;
az uralom az ő vállán lesz, és így fogják hívni nevét: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten,
Örökkévalóság Atyja, Béke Fejedelme.”
(Iz 9, 1.5)

Hallgassuk Teológus Szent Jánost, az apostolt és evangélistát: „Nem ő volt a világosság, hanem azért jött, hogy tanúságot tegyen a világosságról.” (Jn 1, 8) Itt természetesen az Előhírnökről, Keresztelő Jánosról van szó, akit sokan a Világosságnak hittek, de nem ő volt a Világosság, csak azért jött, hogy elkészítse a Világosság útját.

Ugyancsak Teológus Szent Jánosnál olvassuk: „Az ítélet pedig ez: a világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mivel cselekedeteik gonoszak voltak.”  (Jn 3, 19)

Krisztus Urunk Jeruzsálembe való bevonulása után ezt mondja a tömegnek: „Már csak kevés ideig van nálatok a világosság. Addig járjatok, amíg tiétek a világosság, hogy a sötétség el ne borítson benneteket. Aki sötétben jár, nem tudja, hová megy. Amíg tiétek a világosság, higgyetek a világosságban, hogy a világosság fiai legyetek.” (Jn 12, 35–36)

És, ahogy az lenni szokott, erre a csodálatos Istenjelenésre a természet is reagál. Ahogy a zsoltáros megjövendölte, „a tenger látta és megfutamodott, a Jordán visszafordult. A hegyek ugrándoztak, mint a kosok, és a halmok, mint a juhok bárányai. Mi történt véled, tenger, hogy megfutamodtál, és véled, Jordán, hogy visszafordultál?” (Zsolt 113, 3–6) Az ünnep ikonján is általában a Jordán folyóban, Krisztus lábánál két figurát látunk. Az egyikük egy szakállas férfi, a Jordán folyó szimbóluma, a másik egy koronás nő, a Tenger. Az ókori ember gondolkodása tükröződik ebben, aki ezeket a mozgékony, élő vizeket megszemélyesítette. A Jordán megtorpanása és a tenger futása a mai napig megtörténik. A mi Urunk Megjelenésének, Vízkeresztjének ónaptár szerinti ünnepe előestéjén, január 18-án, amikor a jeruzsálemi pátriárka nagy tömeg kíséretében megszenteli a Jordánt, a folyó megtorpan a szent ünnep tiszteletére.

Kiáltsuk hát mi is örvendezve a vecsernyei sztichirák szavával:

„Megjelent nekünk is az Istennek Világossága és kegyelme, amely üdvössége minden embereknek.”

Legyen Néki dicsőség, tisztelet és hódolat most és mindenkor és mindörökkön örökké! Ámin.

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra