Kereszthódolás Vasárnapja – 2024. április 7. – Szent György Nagyvértanú templom – Szeged

2024. április 7. 

Nagyböjt harmadik vasárnapja. Kereszthódolás Vasárnapja.

Szent Kalliopiosz vértanú. Szent György mütilénei püspök hitvalló.

Szent Rufinusz diakónus, Aquilina és kétszáz katona, szinópéi vértanúk (308-313 k.).

Szent György jeruzsálemi pátriárka (807 k.). Perejaszlavl-Zalesszkij Szent Dániel (1540).

Bizánci Szent Geraszimosz (1739). Kálimnoszi Szent Száva (1948).

Szent Arkagyij pap (1933) és Szentéletű Jevdokija (1939) újvértanúk.

Zsid 4,14-5,6; Mk 8,34-9,1. Harmadik hang.

+

 Apostoli olvasmány (Zsid 4,14-5,6)
Felolvasás Pál apostolnak a Zsidókhoz írt leveléből!
Mivel tehát olyan kiváló főpapunk van, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Isten Fia, tartsunk ki a hitvallás mellett. 15Mert nem olyan főpapunk van, aki nem tud részvéttel lenni gyöngeségeink iránt, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett, bűn nélkül. 16Járuljunk ezért bizalommal a kegyelem trónja elé, hogy irgalmasságot nyerjünk, és kegyelmet találjunk az alkalmas időben való segítségre. Mert minden főpapot az emberek közül választanak, és az emberekért rendelnek az Istennel kapcsolatos dolgokban, hogy ajándékokat és áldozatokat mutasson be a bűnökért. 2Részvéttel tud lenni a tudatlanok és tévelygők iránt, mert ő maga is körül van véve gyöngeséggel, 3s így, miként a népért, úgy önmagáért is áldozatot kell bemutatnia a bűnökért. Erre a tisztségre senki sem választja önmagát, hanem akit Isten hív, mint Áront. Így Krisztus sem önmaga dicsőítette meg magát, hogy főpappá legyen, hanem az, aki azt mondta neki:
»Fiam vagy te, ma nemzettelek téged«.
És ahogy más helyen is mondja:
»Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint«.
Evangéliumi olvasmány (Mk 8,34-9,1)
Felolvasás Márk Szent Evangéliumából!

(Jézus követése; az önmegtagadás)

Azután magához hívta a tömeget a tanítványaival együtt, és azt mondta nekik: »Aki utánam akar jönni, tagadja meg önmagát, vegye föl keresztjét és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, aki pedig elveszíti életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, lelkének pedig kárát vallja? Hisz mit adhat az ember cserébe a lelkéért? Mert aki szégyell engem és az én igéimet ebben a házasságtörő és bűnös korban, az Emberfia is szégyellni fogja azt, amikor eljön Atyjának dicsőségében a szent angyalokkal.« Ezután így folytatta: »Bizony, mondom nektek: vannak egyesek az itt állók közül, akik nem ízlelik meg a halált, amíg meg nem látják, hogy eljön az Isten országa hatalommal.«
+

 

 

 

 

 

“Őrizd a lángot”

I. T.

Feltámadási tropárion, 3. hang
 
Kereszthódolás tropárionja, 1. hang
Üdvözítsd, Uram, a Te népedet, és áldd meg a Te örökségedet, aki győzelmet ajándékoztál a keresztényeknek a barbárok fölött, és kereszted által védelmezed a Te népességedet.
Tropárion 1. hang, egyházi szlávul (kórusének)
Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.
Kondákion 7. hang
Immár a lángpallos nem őrzi az Édennek kapuját, mert csodálatosan eloltotta őt a kereszt fája; a halál ostora, a pokol uralma legyőzetett, mert megjelentél, ó, Üdvözítőm, így kiáltva az alvilágban lakókhoz: Jertek vissza újra a Paradicsomba!
Magasztalás Kereszthódolásra
Magasztalunk Téged, életadó Krisztus, és tiszteljük szent keresztedet, mellyel megszabadítottál minket az ellenség rabságától!

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra