“Nemcsak kenyérrel…”

Frissítve: 2020. január 1.
(A menüpont oldalait folyamatosan frissítjük.)
A pesti Duna-parton, a Petőfi-téren, a Belvárosi plébániatemplom szomszédságában áll, több mint kétszáz éve, a Nagyboldogasszonynak szentelt ortodox templom. 1997 őszén keresztény diákok, dolgozók, fiatal szülők egy csoportjával azzal az elhatározással ültünk össze a templom hittantermében, hogy munkához látunk, közös tanulásba fogunk, és igyekszünk alaposan megismerkedni az Úr Jézus tanításával, úgy, ahogyan azt Egyházunk az apostoli kortól őrizte, és az egyházatyák, püspökök, papok, tanítók számos nemzedékén át továbbadta számunkra. 
“Nemcsak kenyérrel él az ember…”
A tanulást a Tízparancsolattal kezdtük, a Boldogságokkal és a Miatyánkkal folytattuk, és a végére hagytuk a Hitvallás tanulmányozását.
Ezeket az estéket szeretnénk megosztani a krisztusi hitben elmélyedni akaró, vagy hitünk felé forduló olvasóinkkal. Úgy, ahogyan ránk köszöntöttek, a teljesség és tökéletesség igénye nélkül. A további évek során egy-egy újszövetségi történet, jézusi példabeszéd, ünnepi szentírási olvasmány körül is számos testvéri estét töltöttünk együtt. Reméljük, Isten segítségével az ezekből leszűrt gondolatokat is megoszthatjuk majd ebben a tágabb körben. Egyházunk tanítása nem valamilyen újszerű, titokzatos tanítás, hanem hitünk szerint Jézus Krisztusnak az apostolok, az apostoli férfiak, az utánuk következő egyházatyák, a régi, az új és a legújabb korok felszentelt tanítói, vértanúi, hitvallói, szentjei által hozzánk eljutott tanítása.
Az itt következő „Beszélgetések” vázlatai – amelyekből remélhetőleg nyomtatásra szánt szöveg is születik – ezt a tanítást próbálják közelebb hozni hozzánk.

I. T.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tovább az eszköztárra