“A kőszikla és a kiválasztott edény”

(Kedves Testvéreink! Június 29-i életrajzunkat, a korábbiakkal együtt, naptári sorrendben,

“Olvasókönyvtár-Katekézis” oldalunkon, a “Szentek Élete” gyűjteményben is megtalálják.)

Június  29.
Szent Péter és Pál főapostolok vértanúsága

Vajon milyen kiválóbb dicséretet költhetne valaki annál, amiről maga az Úr tanúskodott és hirdetett, az egyiket „boldognak és sziklának mondta, akire az egyházát építi”, a másikat pedig előre „kiválasztott edénynek”, aki „az ő nevét majd zsarnokok és királyok előtt hordozza”. Szent Péter az elsőnek elhívott András testvére volt, Betszaida kicsiny és jelentéktelen városából, Jóna fia Simeon nemzetségéből, Hürkanosz, a zsidók papja idején, igen szegény sorból származott és saját kezével kereste megélhetését… Miután apja meghalt, megnősült…, gyermekei születtek, András pedig a szüzességnek szentelte magát. Abban az időben, amikor (Keresztelő) János már börtönben volt, Jézus a Genezáreti tó partján járva, meglátta Andrást és Pétert, akik a hálóikat javították, elhívta őket, ők pedig azonnal követték. Péter azután hirdette az evangéliumot először Júdeában és Antiokhiában, majd Pontuszban, Galátiában, Kappadókiában, Ázsiában és Bithiniában, eljutott egész Rómáig, és mivel csodás tetteivel felülmúlta Simon mágust, Néró parancsára ott helyben megfeszítették, saját kérésére fejjel lefelé, és így fejezte be életét… Éles eszű volt, kivételes és isteni buzgóság fogta el minden gonosztettel szemben, a bűnbánóknak megbocsátó volt, korábbi ítéleteit könnyen, félelem nélkül megváltoztatta.

A szent és boldog Pál szintén zsidó volt, Benjámin törzséből, a farizeusok osztályából, Gamáliel tanítványaként nagy jártasságra tett szert a mózesi törvényekben, Tarzusban, Kilikia gyöngyszemében lakott.

Mivel tüzes rajongója lett a törvénynek, pusztította Isten egyházát: az ő jóváhagyása és szándéka mellett kövezték meg Istvánt, az első vértanút. Ám Isten letekintett rá a (damaszkuszi) úton, isteni hang hívta el fentről, fényes nappal, és megvakult. Ananiás, az (Úr) régi tanítványa küldetett el hozzá, hogy felvilágosítsa, tanítsa és megkeresztelje. Ő pedig „kiválasztott edény lett”, és mint akinek szárnyai nőttek, az egész lakott világot befutotta, Rómába is eljutott, ahol sokakat megismert, tanított és hálójába ejtett. Ott is fejezte be az életét, évekkel később a fejét vették. Azt mondják, a sebéből vér és tej folyt. Jóllehet a boldog Pál később szenvedett vértanúságot, szent ereklyéiket egy helyre tették… Pál apostol eszes volt, kegyelemmel teljes, tiszta erkölcsű, beszéde vonzó, a hozzá fordulókat isteni csodák erejével ejtette rabul. Mindkét apostolfejedelem Szentlélekkel és isteni kegyelemmel volt teljes.

(Forrás:Synaxarium ecclesiae Constantinopolitanae, opera et studio Hyppolyti Delehaye. Bruxellis, Apud Socios Bollandianos, 1902, SYNAXARIA SELECTA, Iun. 29.)

(Ford.: I. T.)

Magasztalás

(Énekel: a Szent György Nagyvértanú templom kamarakórusa)

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra