Kilencven éves a szegedi Szent György Nagyvértanú egyházközség

1932 – 2022

1932-ben, a szegedi és Szeged-környéki, magyar ajkú ortodox keresztények kezdeményezésével új ortodox keresztény közösség alakult a városban, amely ideiglenesen, 1949-ig polgári jogi keretek között működött. A Szent György Nagyvértanú egyházközség ebben az évben, Karácsony másodnapján emlékezett meg a szent liturgia után elénekelt “Téged Isten dicsérünk” hálaadó imával és házi kiállítás megnyitásával a kilencvenéves évfordulóról. Az egyházközség hittanterme bejáratánál berendezett kis kiállítás, amely az egyházközség életét mutatja be – nagy vonalakban, pár fényképes tablóval és tárggyal a kezdetektől napjainkig – Hilarion metropolita áldásával nyílt meg 2022. december 26-án, Karácsony másodnapján, az ünnepi szent liturgia után. Néhány kép a szent liturgiáról és a kiállításról:

(Templomi fotók: Bernyikov Lev)

(Templomi fotók: Lepahin Valerij)

+

A kilencvenedik évfordulóra ― az egykori áldozatos lelkű alapítók példáját követve ― az egyházát szerető közösség jelenlegi tagjai megújították a templomot: a Diakónus atya, a közösség két tagjának segítségével kifestette, mások a felújítás utáni takarítást vállalták, és hívők további felajánlásából  immár új, nagy méretű ikonok díszítik a templom külső falát. 

Legyen örök emléke az egykori alapítóknak, és a papoknak, elsőként Dr. Doroszlai Mihálynak és Radnai Andrásnak!  Hálával emlékezünk Mező Mihály diakónusra és Dr. Kardos Miklós kántorra ― pap hiányában is számon tartották a hívőket, gondoskodtak róluk ― a gondnokokra, közöttük boldog emlékű Tolmacsov Györgyre és az egyházukat szerető, immár eltávozott hívőkre, akiknek munkálkodása és imádsága tovább él szegedi templomunkban, akiknek örökséget féltőn őrzi a hívők mai közössége.

 

 

 

 

(A kiállítást rendezte: Imrényi Anikó)

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra