2021. december 12. Szent Ősatyák vasárnapja – olvasmányok, elmélkedés, énekek a szegedi Szent György Nagyvértanú templomból

2021. december 12., Szent Ősatyák vasárnapja.

Csodatévő Szent Szpüridón, trimüthuszi püspök (†350 k.).

Szent Szünetosz felolvasó vértanú (III. sz.).

Kol 3,4-11; Lk 14,16-24.

(Hal és bor fogyasztása meg van engedve)

Szent György nagyvértanú

Apostoli olvasmány (Kol 3,4-11)
Felolvasás Pál apostolnak a Kolosszéiekhez írt leveléből!
Testvéreim!
Amikor pedig Krisztus, a ti életetek, megjelenik, akkor majd ti is megjelentek vele együtt a dicsőségben.
Irtsátok ki tehát tagjaitokból azt, ami földi: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a bujaságot, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami nem más, mint bálványimádás. Miattuk érkezik el Isten haragja a hitetlenség fiaira. Ti is ezeket műveltétek egykor, amikor köztük éltetek. Most azonban vessétek el magatoktól mindezeket: a haragot, az indulatosságot, a rosszakaratot, szátokból a káromlást és a rút beszédet. Ne hazudjatok egymásnak, ti, akik levetettétek a régi embert cselekedeteivel együtt, és magatokra öltöttétek az újat, aki teremtőjének képmására állandóan megújul a teljes megismerésig. Itt nincs már többé görög és zsidó, nincs körülmetéltség és körülmetéletlenség, nincs barbár, szkíta, szolga és szabad, hanem Krisztus minden, mindenkiben.
Evangéliumi olvasmány (Lk 14,16-24)
Felolvasás Lukács Szent Evangéliumából

(Példabeszéd az ünnepi lakomáról)

Abban az időben ezt mondta az Úr:
»Egy ember nagy vendégséget rendezett és sokakat meghívott. A vacsora órájában elküldte szolgáját, hogy szóljon a meghívottaknak: „Jöjjetek, mert már minden el van készítve!” De azok közül sorra mindegyik kezdte magát kimenteni. Az első azt mondta neki: „Földet vettem, el kell mennem megnézni; kérlek, ments ki engem!” A másik meg azt mondta: „Öt pár ökröt vettem, megyek kipróbálni őket; kérlek, ments ki engem!” Egy másik azt mondta: „Most nősültem, azért nem mehetek!” Amikor a szolga visszatért, jelentette mindezt urának. Erre a házigazda megharagudott, és ezt mondta szolgájának: „Menj ki gyorsan a város tereire és utcáira, és hozd be ide a szegényeket, bénákat, vakokat és sántákat!” A szolga jelentette: „Uram! Megtörtént, amit parancsoltál, de még mindig van hely.” Akkor az Úr ezt mondta a szolgájának: „Menj ki az utakra és a sövényekhez! Kényszeríts mindenkit bejönni, hogy megteljék a házam.” Mondom azonban nektek, hogy azok közül, akik hivatalosak voltak, senki sem ízleli meg a lakomámat.«

Tropárionok
Feltámadási tropárion, 8. hang
A magasságból szállottál alá, Könyörületes, elfogadtad a háromnapos eltemettetést, hogy minket megszabadíts a szenvedésektől. Életünk és Feltámadásunk, mi Urunk, dicsőség Néked!
Ősatyák Vasárnapjának tropárionja, 2. hang
Hitben megigazultakká tetted az ősatyákat, a pogányok közül őáltaluk előre eljegyezvén az Egyházat. Dicsőségben büszkélkednek a szentek, mert az ő magvukból való a dicső Gyümölcs, aki mag nélkül szült Téged. Az ő esedezéseik által, Krisztus Istenünk, irgalmazz nekünk.    
Szent György tropárionja, 4. hang

Szent György sírja Liddában

Mint a foglyoknak szabadítója, és szegényeknek oltalmazója, betegeknek orvosa, királyoknak pártfogója, győzedelmes György nagyvértanú, járj közre Krisztus Istennél, hogy üdvözítse a mi lelkünket!
Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek most és mindenkor és mindörökkön örökké.
Ősatyák Vasárnapja kondákionja, 6. hang
Nem tisztelve a kézzel alkotott képet, hanem az iratlan Valóságtól felpáncélozva, ó, boldogságosak, megdicsőültetek a tűznek torkában; az elviselhetetlen láng közepében állva, az Istent hívtátok segítségül: Siess, ó, Könyörületes, és igyekezz segítségünkre mint irgalmas, mert akarva megteheted.    
 Karácsony előünnepének kondákionja 3. hang
A Szűz a mai napon a barlangba érkezik, hogy az öröktől fogva való Igét rejtelmesen a világra hozza. Ujjongj, ezt hallván, ó, földkerekség, dicsőítsd az angyalokkal és a pásztorokkal együtt a megjelenni készülő ifjú Gyermeket, az öröktől fogva való Istent.
Magasztalás
Magasztalunk Titeket, Isten szent prófétái, és tiszteljük szent emléketeket, mert Ti közbenjártok érettünk a mi Krisztus Istenünknél!

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra