Szeged, 2021. augusztus 8., vasárnap – olvasmányok, elmélkedés, énekek a Szent György Nagyvértanú templomból

Pünkösd utáni 7. vasárnap.

Szent Emilián küdzikoszi püspök hitvalló (IX. sz.). 

Szent Mürón krétai püspök, csodatévő (350 k.).

Szent Anasztáz újvértanú (1794).

Szent Gergely ikonfestő a Kijevi Barlangkolostorból (XII. sz.).

Róm 15,1-7; Mt 9,27-35. Hatodik hang.

Apostoli olvasmány (Róm 15,1-7)
Felolvasás Pál apostolnak a Rómaiakhoz írt leveléből:
Testvéreim!
Nekünk azonban, akik erősek vagyunk, kötelességünk, hogy elviseljük az erőtlenek gyengeségeit, és ne a magunk kedvét keressük. Mindegyiktek igyekezzen keresni felebarátjának kedvét, javát és épülését! Hiszen Krisztus sem kereste a maga kedvét, hanem amint meg van írva: »Szidalmazóid szidalmai rám hullottak«. Márpedig minden régi Írást a mi okulásunkra írtak meg, hogy reménységünk legyen az Írásokból származó béketűrés és vigasztalás által. A béketűrés és a vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy Jézus akarata szerint egyetértés legyen köztetek, hogy egy lélekkel és egy szájjal dicsőítsétek Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak Istenét és Atyját!
Fogadjátok el tehát egymást, ahogyan Krisztus is elfogadott titeket Isten dicsőségére!
Evangéliumi olvasmány (Máté 9,27-35)
Felolvasás Máté Szent Evangéliumából:

(Két vak meggyógyítása)

Amikor Jézus továbbment onnan, két vak követte őt és így kiáltozott: »Könyörülj rajtunk, Dávid Fia!« Amint hazaérkezett, odamentek hozzá a vakok. Jézus megkérdezte tőlük: »Hiszitek, hogy meg tudom ezt tenni?« Azok ezt válaszolták neki: »Igen, Uram!« Erre ő megérintette a szemüket és így szólt: »Legyen nektek hitetek szerint.« Ekkor megnyílt a szemük. Jézus pedig komolyan rájuk parancsolt: »Vigyázzatok, senki meg ne tudja!« De ők, mihelyt kimentek, szétvitték a hírét azon az egész vidéken.

(Egy néma meggyógyítása)

Amikor ezek elmentek, íme, odahoztak hozzá egy néma megszállottat. Kiűzte belőle az ördögöt, és a néma megszólalt. A tömeg elcsodálkozott: »Soha nem történt még ilyen Izraelben!« A farizeusok pedig azt mondták: »Az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket.«

(A nagy aratás)

Jézus bejárta az összes várost és falut. Tanított a zsinagógáikban, hirdette az ország örömhírét, és meggyógyított minden betegséget és minden erőtlenséget.
(Elmélkedés pár szóban) 
Tropárionok
Feltámadási tropárion, 6. hang
Angyali Hatalmak szálltak a sírboltodra és az őrizők megbénultak, és ott állott Mária a sírban, keresve szeplőtelen testedet. Meghódítottad a poklot, meg nem kísértetve tőle; találkoztál a Szűzzel, életet ajándékozva; aki a halottaidból feltámadtál, Urunk, dicsőség Néked.
Az Úr Színeváltozásának tropárionja, 7. hang
Megdicsőültél a hegyen Krisztus Isten, megmutatván tanítványaidnak a Te dicsőségedet, amennyire elbírhatták. Ragyogtasd fel nékünk bűnösöknek is, a Te örök világosságodat, Isten Szülőjének közbenjárására. Világosságot adó, dicsőség Néked!
Szent György tropárionja, 4. hang
Mint a foglyoknak szabadítója, és szegényeknek oltalmazója, betegeknek orvosa, királyoknak pártfogója, győzedelmes György nagyvértanú, járj közre Krisztus Istennél, hogy üdvözítse a mi lelkünket!
 
 
Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek, most és mindenkor és mindörökkön örökké.
Nagyboldogasszony kondákionja, 2. hang
A közbenjárásban meg nem pihenő Istenszülőt, és az oltalomnak szilárd reménységét, a sírbolt és a halál le nem győzhette, mert mint az életnek Anyját, az Élethez költöztette az örökszűz méhnek Magzatja.
Magasztalás az Úr Színeváltozására
Magasztalunk Téged, életetadó Krisztus, és tiszteljük tisztaságos tested dicsőséges átváltozását!

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra