A „Mindenek Királynője” csodatévő ikon ünnepére – augusztus 18/31.

Kedves Testvéreink és Látogatóink! A Mindenek Királynéjáról szóló elbeszélésünket, a korábbiakkal együtt, naptári sorrendben,

“Olvasókönyvtár-Katekézis” oldalunkon, a “Szentek Élete” gyűjteményben is megtalálják.

+

Augusztus 18/31.
Áthosz-hegyi Vatopedi-monostor, a Panajía Pantánasza ünnepe

A Szentséges Istenszülő „Mindenek Királynője” ikonja Isten irgalmából nagy hírnevet szerzett korunkban a testi és a lelki betegségek gyógyításával. Az ikont a XVII. században festették az Áthosz-hegyen, Hészükhaszta József atya áldásával tanítványa, Vatopedi „Barlanglakó” József atya hozta a Vatopedi-monostorba, és azóta a monostor főtemplomában található.

Egy alkalommal egy ciprusi fiatalember jött a monostorba, hogy hódoljon az Istenszülő ikonja előtt. A templomban éppen jelen volt Vatopedi József atya. Amikor a fiatalember belépett a templomba, József atya látta, hogy az Istenszülő ikonja ragyogni kezd, az ifjút pedig egy ismeretlen erő a földre taszítja. Amikor magához tért, könnyek között vallotta meg a szerzetestestvéreknek, hogy hitetlen volt, megvetette Isten parancsait és varázslással, mágiával foglalkozott, és azért jött, hogy varázserejét az ikonokon kipróbálja. Az Istenszülő  csodája arra sarkallta a fiatalembert, hogy megváltoztassa életét és jó keresztény legyen.

Az Istenszülő e csodatévő ikonjánál számos daganatos beteg meggyógyult Isten irgalmából, ezért az egész világon ismert lett. Ezért a Könyörületesség Közössége, amely Kronstadti Szent János atyánk oltalma alatt áll és a daganatos gyermekek gyógyításával foglalkozik, II. Alekszij moszkvai pátriárka áldásával másolatot kért az Áthosz-hegyi Vatopedi-monostorból az Istenszülő „Mindenek Királynője” ikonjáról.

 

A monostor apátja, Efrém főapát áldást adott a másolat megfestésére az orosz nép számára. A festés megkezdése előtt szent liturgiát tartottak és vizet szenteltek. Vlagyimir ikonfestő ezzel a szenteltvízzel keverte ki a színeket, és az ikonfestészet hagyományai szerint megfestette az ikont. Miután elkészült, negyven napig a Vatopedi-monostor főtemplomának oltárában őrizték, majd Oroszországba vitték, ahová 1995. augusztus 11-én érkezett meg. Több mint száz püspök és pap fogadta Moszkvában, tiszteletére a Kreml Nagyboldogasszony (Uszpenszkij) székesegyházában istentiszteletet tartottak. A moszkvai Minden Szentek Templomában került végleges helyére, ahol tiszteletére minden vasárnap istentiszteletet végeznek és elvégzik előtte a Mindenek Királynőjének dicsérőénekét (akathisztoszát).

Az ikon előtt azóta is sok gyógyulás történik. A Minden Szentek templomában pontos nyilvántartást vezetnek ezekről az esetekről.

Íme néhány megtörtént csoda:

A 15 éves Alekszandr agyában tumort fedeztek fel. A fiú rendszeresen járni kezdett a Mindenek Királynője-ikon előtt végzett könyörgő istentiszteletekre. A daganat  mérete csökkenni kezdett, és 20 éves korára teljesen eltünt.

Egy idős asszonynál harmadik stádiumú daganatot találtak. Megműtötték és beleinek egy részét eltávolították. Az asszony elutasította mind a kemoterápiát, mind a sugárkezelést. Leánya imádkozni kezdett az Istenszülőhöz édesanyja gyógyulásáért. 40 napon keresztül elvégezte az Istenszülő dicséretét, és édesanyját megkente a betegek számára szentelt olajjal. Az asszony teljesen meggyógyult.

Egy másfél éves kislánynak, Leának májdaganata volt. Édesanyja egy buzgó keresztény hívő tanácsára forrón könyörögni kezdett  a Mindenek Királynőjéhez. Rendszeresen elvitte kislányát a templomba, kikísérte áldozni és megkente szentelt olajjal. Egy hónap múlva a kislány leletei nagymértékben javultak, az orvosok nem hittek a szemüknek. A kislány korábban hitetlen szülei ezek után templomi esküvőt kértek, és vallásukat gyakorló keresztények lettek.

(Forrás: doxologia.ro)

(Ford.: Aranyosi-Vitéz Gellért)

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra