RÉSZLETEK A HÚSVÉT ÉJJELI, VASÁRNAPI ÉS HÉTFŐI ISTENTISZTELETEK énekeiből, olvasmányaiból, főpásztori tanításából Szegedről, Görögországból, Oroszországból

2023. április 16-17.  Húsvét Vasárnap. Krisztus Urunk feltámadása.

A hajnali feltámadási istentiszteleten: Mk 16,1-8; a szent liturgián: ApCsel 1,1-8; Jn 1,1-17; az esti vecsernyén: Jn 20,19-25.

+

Körmeneti ének, 6. hang, egyházi görög nyelven

A Te feltámadásodat, Krisztus Üdvözítő, angyalok dicsérik a mennyekben; méltass minket is a földön, hogy tiszta szívvel dicsőítsünk Téged.
Tropárion, 5. hang
Krisztus feltámadt halottaiból, halállal eltiporván a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozván.
Kánon, 1. hang
Irmoszok
  1. Feltámadás napja van, örvendezzünk, népek! Húsvét van, az Úrnak Húsvétja! Mert a halálból az életbe és a földről az égbe vezetett át Krisztus Isten minket, kik győzedelmi éneket énekelünk.
    3. Jertek, új italt igyunk, ne a terméketlen kőből elővarázsoltat, hanem az enyészhetetlenség Forrását, amely Krisztus sírjából fakad, akiben megerősíttetünk!
  1. Az isteni vártán az Istent hirdető Habakum álljon velünk, és mutassa meg a fényt hozó angyalt, aki lángolóan hirdeti: A mai nap üdvösséget hoz a világnak, mert feltámadt Krisztus mint Mindenható.
  2. Kora hajnalban hajnalodjunk és illóolaj helyett dicsérőéneket ajánljunk fel az Úrnak, és lássuk meg Krisztust, az igazságosság Napját, ki életet fakaszt mindeneknek.
  3. Leszállottál a földnek legalsóbb részébe, ó, Krisztus, és összezúztad az örökös korlátokat, amelyek elzárták az ott szenvedőket, s harmadnapra, mint Jónás a cetből, feltámadtál a sírból.
Ikosz
Keresve a napvilág előtt való Napvilágot, aki egykor a sírban nyugodott, hajnal felé jöttek, mintegy nappal, a kenetvivő asszonyok, és így kiáltottak egymáshoz: Jertek, kedveseim, kenjük meg illóolajjal az életet adó s eltemetett Testet, amely feltámasztja az elbukott Ádámot, és sírban fekszik! Menjünk, siessünk, miként ama bölcsek; hódoljunk és vigyük ajándékként a keneteket annak, aki most nem pólyákba, hanem gyolcsba van csavarva; és sírjunk, és így kiáltsunk: Kelj fel ó, Uralkodó, ki az elesetteknek megadod a feltámadást!
“Látván Krisztus feltámadását…”, egyházi szláv nyelven

(A Pocsajevi Nagyboldogasszony Lavra szerzetesi kórusa)

Látván Krisztus feltámadását, hódoljunk szent Urunk, Jézus előtt, aki egyedül bűn nélkül való. Kereszted előtt hódolunk, Krisztus, és a Te szent feltámadásodat magasztaljuk és dicsőítjük, mert Te vagy a mi Istenünk, és Rajtad kívül mást nem ismerünk, a Te nevedet szólít­juk. Jertek mind, hívők, hódoljunk Krisztus szent feltámadásának, mert íme, a kereszt által öröm szállt az egész világra. Mindenkor áldva az Urat, magasztaljuk az ő feltámadását, mert eltűrve érettünk a keresztet, halállal megtörte a halált.
  1. Ki az ifjakat a tüzes kemencéből kiszabadította, Emberré lett, s mint halandó szenved, és szenvedés által a halandót az enyészhetetlenség ékességébe öltözteti, atyáinknak egyedül áldott és fölöttébb dicsőséges Istene.

  2. Ez a kiválasztott és szent nap, a hétnek első napja, a királynő és úrnő, az ünnepek ünnepe és ünnepélyek ünnepélye, melyben áldjuk Krisztust mindörökké.
    Kórus ének

  3. Tündökölj, tündökölj, új Jeruzsálem, mert az Úr dicsősége felvirradt fölötted! Vigadj most és örvendezz, Sion, Te pedig, Istennek tiszta Szülője, gyönyörködj Szülötted feltámadásában!
Apostoli olvasmány (ApCsel 1,1-8)
Felolvasás Apostolok Cselekedeteiből!
Az első könyvben, Teofil, szóltam mindarról, amit Jézus tett és tanított kezdettől fogva addig a napig, amelyen felvétetett, miután a Szentlélek által parancsot adott apostolainak, akiket kivá-
lasztott. Kínszenvedése után élve megmutatta magát nekik, számos csalhatatlan jellel bizonyította be számukra, hogy él, és negyven napon át megjelenve Isten országáról beszélt nekik.
Amikor együtt étkezett velük, meghagyta nekik, hogy ne távozzanak el Jeruzsálemből, hanem várjanak az Atya ígéretére: »Azt hallottátok tőlem, hogy János csak vízzel keresztelt, ti azonban néhány nap múlva Szentlélekkel fogtok megkeresztelkedni.«
Erre az egybegyűltek megkérdezték tőle: »Uram, talán most állítod helyre Izrael országát?« Ő azonban azt mondta nekik: »Nem a ti dolgotok, hogy ismerjétek az időket és a korszakokat, amelyeket az Atya saját tetszése szerint határozott meg. A rátok lejövő Szentlélek azonban erővel tölt majd el benneteket, hogy tanúságot tegyetek rólam Jeruzsálemben és egész Júdeában, Szamariában, egészen a föld határáig.«
Evangéliumi olvasmány (Jn 1,1-17)
Felolvasás János Szent Evangéliumából!
Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, és nála nélkül semmi sem lett, ami lett. Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétségben világít, de a sötétség azt nem fogta föl.
Volt egy ember, akit Isten küldött, János volt a neve. Tanúskodni jött, hogy tanúskodjék a világosságról, s mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról.
Az igazi világosság, aki minden embert megvilágosít, a világba jött. A világban volt, a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, övéi azonban nem fogadták be.
Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek az ő nevében, akik nem a vérből, sem a test ösztönéből, sem a férfi akaratából, hanem Istenből születtek.
Az Ige testté lett, és köztünk lakott, és mi láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttének dicsőségét, aki telve volt kegyelemmel és igazsággal.
János tanúságot tesz róla, és hirdeti: »Ő az, akiről ezt mondtam: Aki utánam jön, megelőz engem, mert előbb volt, mint én.«
Mi mindnyájan az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre halmozva. Mert a törvényt Mózes által kaptuk, a kegyelem és az igazság pedig Jézus Krisztus által valósult meg.
Hilarion metropolita húsvéti köszöntése és tanítása

Krisztus feltámadt! 

E kiválasztott és szent napon ezzel a győzelmi köszöntéssel fordulunk minden közeli és távoli testvérünkhöz, barátainkhoz és ellenségeinkhez. A Feltámadás fénye ugyanis az egész világ felett felragyogott, Krisztus legyőzte a halált, összetörte az alvilág kapuit, megnyitotta az Isten és Atya Országába vezető utat mindazok számára, akik hisznek Benne.

Az ember zarándoklata a földről a mennybe sohasem volt könnyű. Maga az Úr mutatja meg nekünk, amikor felmegy a Golgotára, hogy ez a fájdalom és a szenvedés útja. Az Úr minden nemzedéknek megadja a maga megpróbáltatásait, és azokon, amelyek nekünk jutottak osztályrészül, keresztény bölcsességgel és alázattal kell keresztülmennünk, nem felejtve, hogy az Úr „hűséges, és nem engedi meg, hogy erőnkön felül szenvedjünk kísértést, hanem a kísértéssel együtt a szabadulást is megadja, hogy elviselhessük” (vö. 1Kor 10,13).

Krisztus Húsvétját az „ünnepek ünnepének és ünnepélyek ünnepélyének” nevezzük. Ebben a világ történelme számára középponti eseményben jelenik meg a mi hitünk értelme, ami nem csupán a megpróbáltatások elhordozását és a parancsolatok teljesítését jelenti. A kereszténység igazi tartalma és ereje a Feltámadás örök tényében rejlik, Krisztus győzelmében a halál felett: „Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, és hiábavaló a ti hitetek is” (1Kor 15,14).

Krisztus Feltámadásának fénye kimondhatatlan örömmel világítja meg minden ember lelkét. A győzelem a halál felett, a remény a halhatatlanságban és az Istennel való örök életben a keresztény ember személyes életének részévé, értelmévé és beteljesedésévé válik. A húsvéti öröm behatol a szívünkbe az imádság, az istentisztelet, az egyház szentségeiben való részvétel és Isten igéjének olvasása által. Ez az az öröm, amely örökre velünk marad, és amelyet „senki sem vehet el tőlünk” (Jn 16,22).

Valóban Feltámadt Krisztus!

+Hilarion

Budapest-magyarországi metropolita

2023. április 16-án, Húsvét Vasárnapján

Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!
Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
Hristos a înviat! Adevărat a înviat!
Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!
Christus resurrexit! Resurrexit vere!

+

Minden kedves hívőnknek, testvérünknek, honlapunk látogatóinak szeretettel kívánunk áldott Húsvéti ünnepeket!

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra