A „tökéletességre” törekvés a vonzó példa – 2024. július 21. vasárnap

Máté evangéliuma, 8,5-13.

(Messiási tettek: A kafarnaumi százados)

Amikor pedig bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: »Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.« Azt mondta neki: »Megyek és meggyógyítom.« De a százados így válaszolt: »Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: ‘Menj!’, elmegy, vagy a másiknak: ‘Gyere!’, odajön, a szolgámnak pedig: ‘Tedd ezt!’, megteszi.«
Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: »Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában. Az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!« Ezután Jézus így szólt a századoshoz: »Menj, és legyen úgy, ahogyan hitted.« És meggyógyult a szolgája abban az órában.
+

Engedelmes, készséges, fáradhatatlan Urunk van! Hányszor megesik, hogy megkérnek bennünket valamire, mi pedig elhalasztanánk a dolgot. Vagy, ha meg is tesszük, nem igazán szívesen. Mást terveztünk, más feladat járt az eszünkben, és most ez felborul.

Mi volt az előzménye a mai történetnek? Az Úr a Hegyi Beszéd után jött le a hegyről. Nagy tömeg csatlakozott hozzá. Majd odajött rögtön hozzá egy leprás – bizonyára várt már rá – leborult előtte és így könyörgött: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem.” „Akarom, tisztulj meg” – mondta, és azonnal megtisztult a leprától. Majd beért Kafarnaumba. A tömegben máris megjelent egy százados és kérte: „Uram, a szolgám bénán fekszik otthon, és rettenetesen kínlódik.” Az Úr azonnal megállt és így szólt: „Megyek és meggyógyítom.”

Ezek után tért be Péter otthonába, szóltak neki Péter lázas anyósa felől. Ő rátette a kezét és azonnal elhagyta a láz. Miután leszállt a nap, tömegével hozták az Úrhoz a betegeket, ördögtől megszállottakat, mindenféle kórban szenvedőket. És ő mindnyájukat meggyógyította.

Csak maga Isten lehet ilyen engedelmes, alázatos, fáradhatatlan és együttérző az ember iránt. Ám azért is cselekedik így, hogy példát mutasson nekünk, hiszen mindent értünk tett és tesz mindmáig. Azt is, ami egyértelmű, amit tudunk és értünk, de azt is, amit még nem értünk, ami miatt olykor zúgolódtunk is, és csak később értünk meg. Ámde akkor igazat adunk az apostolnak:

„Az Istent szeretőknek minden javukra válik.” (Róm 8,28)

Emlékezzünk csak, a mi Urunk is volt fáradt, mint akármelyik ember. Leült a kút mellé, mert elfáradt az úttól, és vizet kért a szamáriai asszonytól. Ő is volt éhes, akárcsak mi, amikor a fügefát kémlelte, van-e gyümölcs rajta! Ő is szenvedett álmatlanságtól, amikor azt mondta az őt követni akaró férfinak: „A rókáknak odújuk van, a madaraknak fészkük, az Emberfiának pedig nincs hová a fejét lehajtania.”

Ezért mondja János apostol a Jelenések Könyvében az Úr Jézust követő szentekről: „Nem kímélték életüket mindhalálig.” Mert a mi Urunk se kímélte életét mindhalálig!

Milyen csodálatos az Úr az ő szentjeiben! Azokban, akik mindenben őt akarták és akarják ma is követni. Ám egyetlen hívő ember sem kapott kevesebbre elhívást. És milyen jó, hogy ez így van, hogy senki se mondhassa, „én nem csaltam, nem loptam, nem hazudtam, én már elértem”. Mert az Úr ezt a mércét állítja elénk:

„Legyetek szentek, mert én szent vagyok!”

Legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.”

Valóban igazi és „jó Mester” a mi Urunk! Mert a közepes teljesítményre ösztönzés nem inspirál, de a „tökéletességre” törekvés példáiból, az Úr és az ő szentjei példáiból mindig lehet erőt meríteni!

I. T.

2022-2024. július.

+
Vasárnapi feltámadási tropárion, 3. hang:
Szent György nagyvértanú tropárionja, 4. hang:
Szent Illés próféta tropárionja (júl. 20.):

Az emberi testben járó angyal, a próféták talpköve, Krisztus eljövetelének második előhírnöke, a dicsőséges Illés, aki fentről leküldte Elisszeusnak a kegyelmet, elűzi a betegségeket, és megtisztítja a bélpoklosokat; ezért az ő tisztelőinek is gyógyulást fakaszt!

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra