Antal bécsi-budapesti érsek első szolgálata Szegeden

Antal bécsi-budapesti érsek szolgálata a szegedi Szent György Nagyvértanú templomban
2019. február 17-én, „Vámos és farizeus” vasárnapján a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója Szegeden tartott szent liturgiát a Kazinczy utcai Szent György Nagyvértanúnak szentelt templomban.

 

 

Főpapunkkal közösen szolgált prot. Imrényi Tibor, a templom parochusa, Milenkovics Dalibor, a szegedi Szent Miklós szerb ortodox templom elöljárója, valamint Bulah Szvjatoszlav pap, érseki tanácsos. A diakónusi szolgálatban Kuznyecov Jevgenyij segédkezett.
Az istentisztelet végén Antal érsek mondott szentbeszédet. Tanítását a Vámosról és a farizeusról szóló példabeszédnek szentelte (Lukács 18, 9-14.). Ez az Egyház első, a Nagyböjtre felkészítő vasárnapja. Középpontjában a látszólagos vallásosság áll, amely saját erényeink tudatában és felmutatásában nyilvánul meg, valamint a valódi vallásosság, mely bűneink felismerésében, azok megbánásában és megvallásában mutatkozik meg. A bűnbánó vámos látja a vétkeit, mellét veri, a „Jézus-imát” mondja, „Istenem, könyörülj rajtam, bűnösön”, szemét sem meri az égre emelni, ezért megigazultan tér haza.
A szentbeszéd után a templom parochusa köszöntötte a főpapot és átadta számára és a vele együtt szolgáló papok számára az egyházközség híveinek ajándékát. Ezután az érsek atya fordult meleg hangon, nagy szeretettel az együtt szolgáló papokhoz, a kórus tagjaihoz, akik több nyelven, felemelő módon végezték szolgálatukat, és a hívők, gyermekek kb. negyven fős, imádságos csoportjához.
Az istentisztelet magyar nyelven folyt, az evangéliumi felolvasás magyarul és egyházi szlávul, de számos könyörgés, ima, ének hangzott el más nyelveken: az egyházi szlávon kívül, románul, görögül, grúzul.
A szent liturgiát a hívők által készített közös agapé követte az altemplom hittantermében, majd ebéd az érsek atya és a szolgáló papok részére a vendéglakásban.
Délután az érsek atya és a vele szolgáló papok sétát tettek a Tisza parton, megtekintették a szegedi szerb templomot, amelyet Dalibor atya mutatott be, felkeresték Szeged legismertebb templomát a szegedi dómot a Dóm téren, majd visszaindultak Budapestre.

I. T.

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra