Tyihon püspök látogatása a Szeged-csanádi r. katolikus püspöknél

imTyihon.p.Szg.15.dec.26.Kiss.Rigó.LDecember 26-án, Karácsony másnapjának délutánján, Tyihon podolszki püspök, egyházmegyénk kormányzója találkozott Dr. Kiss-Rigó László r. katolikus, Szeged-csanádi püspökkel, a püspökség Aradi-vértanúk terén álló épületében.

Tyihon püspök köszöntötte Karácsony másodnapja alkalmából vendéglátóját ─ aki e találkozó kedvéért tért vissza távoli vidéki szolgálatából ─ és finom, kézműves moszkvai édességet adott át ajándékul. A r. katolikus püspök válaszában örömét fejezte ki, hogy a karácsonyi ünnepnapokban Szegeden láthatja vendégül a Magyar Egyházmegye Kormányzóját.

A beszélgetés, a magyarországi egyházi történelem, Szent István király állam- és egyházalapító szerepe után hamar a migráció aktuális hazai és egyben európai problémájára terelődött. Tyihon püspök atya megjegyezte, hogy nyugtalanító módon, kedvezőtlenül és rohamosan alakul át Európa kulturális és vallási térképe, és véleménye szerint a valódi menekültek között valóságos vagy potenciális bűnözök, terroristák is Európába jönnek. E folyamatnak, ha nem állítják meg, visszafordíthatatlan, végzetes következményei lehetnek, és a r. katolikus keresztények véleményére volt kíváncsi ebben a kérdésben. Dr. Kiss-Rigó László püspök teljesen egyetértett Tyihon püspökkel, majd kifejtette, hogy álláspontja szerint a keresztény embernek minden, valóban rászorulónak segítséget kell nyújtania, vallásra, fajra való tekintet nélkül. Ám a valóban rászoruló keresztények jórészt otthon maradtak, Szíriában, a Szeged-csanádi egyházmegye pedig ezeknek kíván elsősorban segítséget nyújtani. Az egyházmegye épp most kezdett széles körű gyűjtésbe a részükre, amelyet 2016 januárjában fognak eljuttatni a háború és a terror által szorongatott, üldözött szíriai keresztényeknek. Kiemelte, hogy Európa kulturális és vallási arculatának a megőrzésében elengedhetetlen összefogni a keleti keresztényekkel.

I. T.

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra