Karácsonyi másnapi főpapi szent liturgia a szegedi Szent György Nagyvértanú templomban

Tyihon.p.Szg.15.dec.26December 26-án, Karácsony másodnapján, amely egyházunkban a Szentséges Istenszülőnek van szentelve, Tyihon podolszki püspök atya, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója főpapi szent liturgiát tartott a szegedi Szent György Nagyvértanú templomban. A főpappal együtt szolgált prot. Imrényi Tibor parochus, valamint Szvjatoszlav Bulah pap és Vajna-Éliás István diakónus, akik a főpappal együtt érkeztek Budapestről Szegedre. Az istentisztelet több nyelven folyt, magyarul, egyházi szlávul, görögül, a Miatyánk pedig román nyelven is elhangzott. Az ünnepi szent liturgián, a gyermekeket is beleszámítva, harminc hívő vett részt Szegedről és környékéről. A gyermekek mind és a felnőttek többsége is szent áldozáshoz járult.

Az ünnepi liturgia végén a hívők nevében a parochus köszöntötte Tyihon püspök atyát Karácsony ünnepe és első szegedi főpapi látogatása alkalmából.

A püspök atya ezután prédikációval fordult a hívekhez, amelyben Szűz Máriáról, leghathatósabb segítőnkről és közbenjárónkról szólt az egybegyűlteknek. A Szűzanyát az egyház „örökszűznek” nevezi, és ebben az a kivételes igazság nyilvánul meg, hogy az anyaságból örök szüzesség is születik. És fordítva, az ő tisztaságos, Krisztust váró életéből megtanulhatjuk, hogy az anyaságra tisztasággal, szüzességgel kell készülni. Különösen fontos ez számunkra a mai, jórészt értékeit veszített világban, amikor sokan elhagyják a hitet és az erkölcsöket. Az Egyház történelme és tapasztalata arra tanít bennünket, hogy az a nép, amely megőrzi a hitét Krisztusban, legyőzhetetlen.

I. T.

Article written by imrenyi

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra