Jeruzsálemben 2013 Húsvétján is fellángolt a Szent Tűz (Szimandron)

A Feltámadás templom a barlang fölé épült, ahol Krisztus feltámadt.

A tűz meggyulladásának idején a barlangban Őboldogsága, Theophilosz jeruzsálemi patriarcha tartózkodott, az örmények patriarchája pedig az előtérben volt. A jeruzsálemi orthodox patriarcha égő gyertyaköteggel lépett ki a Barlangból. 

Több ezer ember volt a tanúja annak, amikor a jeruzsálemi Szent Feltámadás Bazilikában, jeruzsálemi idő szerint 14:26-kor leszállt a Szent Fény és meggyújtotta a hívők fáklyáit. A Szent Fény akkor jelent meg, amikor Theophilosz patriarcha az oltárban imádkozott, ahogy ez Szent Nagyszombaton, Krisztus feltámadásának előestéjén, mindig csodálatosan megtörténik.

Miután a Szent Láng leszállt, a patriarcha továbbadta a hívőknek, akik közül többen megmosták arcukat s kezeiket a lángban, anélkül, hogy megégtek volna. Olajmécseseket és -lámpákat is meggyújtottak, hogy otthonaikba is elvigyék a Szent Tüzet. A csodát megelőzte az a szertartás, amelynek során az oltár – Krisztus sírját tartalmazó kis kápolna – ajtaját lepecsételték viasszal, jelezvén, hogy leellenőrizték, hogy semmi sincs odabent, amelynek segítségével a patriarcha maga meggyújthatná a tüzet.

114366.p

Hírügynökségi jelentések szerint, kb. tízezren tartózkodtak a zsúfolásig megtelt templomban és kb. ugyanennyien kívül is, akik közt helyi orthodox arabok, görög, orosz, ciprusi és más országokból érkezett zarándokok is voltak.

Miután pecsét került a sírra, orthodox arab fiatalok futottak be a templomba, egymás vállára állva kérték az Urat és az Istenszülőt, hogy küldje le a Tüzet, azt kiabálva: “A mi hitünk az igaz hit, a mi hitünk az Orthodox hit.”

A Szent Tüzet elviszik Oroszország, Görögország, Bulgária, Románia és más országok templomaiba is.

 

Article written by hungary

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tovább az eszköztárra